De uitvaartbus

De uitvaartbus

Het nieuwe jaar is alweer een maand onderweg. Het is merkbaar dat de dagen alweer beginnen te lengen. Mijn verlangen naar de zon neemt toe.

Ik schrijf nu alweer zo’n vijf jaar, zij het onregelmatig, dit magazine. Sinds december wordt er maandelijks een verhaal uit één van mijn magazines geplaatst in het blad Spiegelbeeld. Dit is een blad over wetenschap, gezondheid, maatschappij en bewustwording. Ik vind het ontzettend leuk mijn verhalen nu in gedrukte vorm terug te zien. Het is iedere maand weer een klein kado’tje als het tijdschrift op de mat valt en ik vind het leuk dat de verhalen zo door een breder publiek worden gelezen. Het voelt ook als een blijk van waardering voor de richting die ik met mijn uitvaartonderneming ben ingeslagen.

Deze keer stel ik jullie de uitvaartbus voor. Samen met je geliefde, die is overleden, en zijn/haar naasten op pad in hetzelfde vervoermiddel. Sommige mensen voegen mij dan toe “het voelt een beetje als een schoolreisje”. Een schoolreisje met een droevige rand, maar de gezamenlijke reis draagt bij aan de bevordering van essentiele elementen zoals warmte, nabijheid, verbinding en saamhorigheid.


De uitvaartbus in Den Haag

De uitvaartbus is een bus waarin de persoon die is overleden en zijn/haar familie en vrienden samen reizen naar de diverse locaties, waar het gezelschap gedurende de dag van het afscheid zal verblijven.
Dit heeft een aantal grote voordelen, voor uitvaarten zowel binnen als buiten Den Haag:

  1. Uitvaartbus van MarkHet zelf zorgdragen voor het plaatsen van je geliefde in en uit de bus (het plaatsen op de lift, het vastzetten van de kist etc.) maakt de betrokkenheid bij en de vertrouwdheid met de dood en het onvermijdelijke afscheid groter. Als je al overal bij betrokken bent geweest in de dagen voor het afscheid, is het zelf doen en samenzijn een logische vervolgstap.
  2. Het samenzijn vergroot de onderlinge verbondenheid zowel met elkaar, als met degene die is overleden. Je geliefde ligt niet alleen en buiten bereik in de rouwauto voor je. Je kunt met alle familie en vrienden tijdens de rit communiceren. Je kunt ook gezamenlijk luisteren naar muziek. Je bent een groep! Een groep op een bijzondere en belangrijke dag. Het is fijn om de transport momenten samen te delen en de saamhorigheid niet te breken.
  3. Het parkeerprobleem, vaak aan de orde in de regio Den Haag is voor de groep niet aan de orde. Je hoeft geen parkeerplek te zoeken. Je hoeft je niet druk te maken over betaald parkeren en naderhand hoef je niet op zoek naar je auto.
  4. De uitvaartbus staat klaar, waar en wanneer dat nodig is.
  5. Bij langere ritten kun je terwijl je rijdt koffie drinken of wat eten.
  6. De kosten voor een rouwauto en een paar volgauto’s zijn nagenoeg gelijk of als de auto’s een langere tijd nodig zijn is de uitvaartbus zelfs goedkoper. Alleen een rouwauto zonder volgers kost minder, maar bovengenoemde voordelen kunnen zwaarder wegen dan de prijs.

UItvaartbus van CoenEr zijn diverse uitvaartbussen te huren. Je ziet twee van de opties op de foto’s. De rode bus is voor 15-17 personen. De grijs-zwarte bus voor 17-21 personen.
Ik heb de uitvaartbus met diverse families binnen en buiten Den Haag gebruikt en vind het leuk een paar persoonlijke ervaringen samen met jullie te delen.

Whisky

Op de terugweg van een afscheidsbijeenkomst in het Paard zat ik met familie en vrienden aan het eind van de middag in de uitvaartbus naar het crematorium om de overledene samen weg te brengen voor de crematie. “Jongens! We hebben eigenlijk whisky nodig, Johnny Walker die we altijd samen dronken. Laten we nog één keer het glas heffen op onze vriend!” Niemand had whisky bij zich, maar meteen werd er door de Hagenaars gebrainstormd waar op de route een slijterij zat. Iedereen vond het een fantastisch idee. Al snel wisten we waar we een fles konden scoren. Als een wonder was er voor de slijterij een grote parkeerplek vrij, waar we konden bivakkeren terwijl twee vrienden binnen een GROTE fles whisky bemachtigden. Daar stonden we, het voelde alsof het de gewoonste zaak van de wereld was! Nog één keer samen naar de slijter! Met de fles omhoog geheven kwamen de vrienden de slijter uit en de bus weer in. Wij vervolgden onze weg. Er werd samen getoast en gedronken op het leven, op zijn leven. Er werd samen gehuild en gelachen.

Uit eten

Met een grote familie besloten we gebruik te maken van de uitvaartbus. De kinderen van de overleden moeder, de kleinkinderen en achterkleinkinderen vormden een grote groep. De 5 kinderen hadden daags bij hun moeder aan het eind van de middag met zijn allen geborreld. Zij hadden de hele groep graag bij elkaar. Al die auto’s! En al die wisselingen van locatie! De uitvaartbus was ideaal.
De familie wilde na de uitvaart gezamenlijk eten en hadden daarvoor een zaaltje besproken. Op de dag van de uitvaart kwam iedereen naar de parkeerplaats van de eetgelegenheid. De uitvaartbus haalde ons daar op. De bus bracht ons naar het verzorgingshuis waar de moeder in haar eigen kamer was opgebaard en samen zetten we haar in de uitvaartbus. We reden naar de kerk en daarna volgde het crematorium om de moeder omringd door haar dierbaren te begeleiden naar de oven. Direct aansluitend was er in het crematorium een condoleance voor familie, vrienden en kennissen. Na afloop van de condoleance bracht de uitvaartbus de familie naar de eetgelegenheid, waar ze zo aan mooi gedekte tafels schoven.

Meer weten? Bel 06-20 40 5561 of mail.