Een kist? niet direct iets om enthousiast over te worden!
Het nieuwe jaar heeft zich alweer in volle omvang bij mij aangediend. Het belooft een jaar vol verrassingen en onvermoede wendingen te worden. Direct aan het begin al moest ik sommige van mijn verwachtingen compleet bijstellen en dus ook opnieuw in balans raken. Dat is verdomd moeilijk, maar ook een nieuwe kans. Een uitdaging, een stimulans om te veranderen.
Ik wil jullie in deze nieuwsbrief iets vertellen over de misschien onvermoede mogelijkheden op het gebied van het omhulsel waarin je begraven of gecremeerd wordt. Een onderwerp waarvan menigeen niet echt warm loopt. Ook wel begrijpelijk, want de gebeurtenis op zich waarom je zoiets nodig hebt, is natuurlijk geen vrolijke aangelegenheid. Maar als je de weerstand die je voelt, naast je neerlegt en wat verder kijkt, roep je misschien net als mijn schoonmoeder, toen ze een kartonnen kist met antiek linnen bekleed op een foto zag: “Oh, wat is dat mooi! Ik zou er nu al wel in willen liggen. Je zou er haast dood voor willen gaan!”
Dat is natuurlijk wat overdreven, maar het geeft wel weer dat een kist niet alleen een noodzakelijk kwaad hoeft te zijn en ook positieve gevoelens kan oproepen.
Een kist? niet direct iets om enthousiast over te worden!
Je ziet het zo voor je. De kist! Zo’n standaard ding, houtkleurig, met een aantal knoppen om het deksel te sluiten. Je kunt een beetje variëren in materiaal, kleur, handgrepen en de vorm van de deksel, maar het levert geen hele grote verschillen op in beeldvorming. Het is er gewoon omdat het noodzakelijk is. Een prima uitgangspunt, maar bijzonder of persoonlijk? Nee!
Het kan anders, maar het hoeft niet!
De meeste families waar ik binnen kom zijn verrast door alle alternatieven die er op kist gebied eigenlijk zijn. Ze bladeren mijn map met voorbeelden door en hebben dan eigenlijk meestal heel snel in de gaten wat afvalt, wat niet past. Met het beeld dat overblijft gaan we een passend omhulsel zoeken. Voor jullie zet ik een aantal alternatieven met daarbij een voorbeeld op een rijtje. Misschien tref je opeens iets aan waar je wel warm voor loopt.
Een basiskist: gebruik je creativiteit
Als je creatief aan de slag gaat met zo’n basis kist, wordt het eigenlijk meteen heel anders. Je herkent zo’n kist dan al gauw niet meer terug. Schilderen, bekleding veranderen, foto’s erop plakken, tekenen, schrijven. Je kunt echt van alles verzinnen. Het samen bezig zijn aan de kist en zo met de overleden dierbare geeft troost. Families vertelden mij bijvoorbeeld: “dat het een onverwacht leuke bezigheid was” en “dat het helend werkte”. Wil je niet zelf aan de slag maar het uitbesteden of iets onder begeleiding maken van een professional, dan kan dat ook.
Een klein bedrijf, een ambachtelijk vervaardigde kist
Er zijn hele kleine bedrijven, houtbewerkers of kunstenaars die zich met de vormgeving van kisten zijn gaan bezighouden en mooi bewerkte kisten in afwijkende vormen leveren. Deze kisten worden met veel aandacht gemaakt. Het is geen massa-produktie. Sommige van hen komen de kist zelf bij je thuis bezorgen, of je kunt de kist bij hen ophalen en kennismaken met de maker. Dit geeft vaak een extra dimensie. “Je ervaart en ziet met hoeveel aandacht en liefde de kist wordt gemaakt.”
Fairtrade-Eco kisten
Ze zijn er van bananenblad en bamboe tot pine. Door dit materiaal gebruik zijn deze kisten al heel bijzonder. De kisten worden gemaakt van natuurlijke, snelgroeiende, niet bedreigde planten/bomensoorten. De werknemers die de kisten maken krijgen een eerlijk loon. Veel van deze kisten hebben wel wat weg van manden.
Eco-kisten
Veel leveranciers (ook de grotere fabrieken) hebben kisten gemaakt van natuurlijke materialen in hun collectie. De bekleding is dan vaak van ongebleekt katoen. Maar je kunt ook denken aan manden (zie hieronder), karton (zie hieronder) of papier maché. Zie voor een kist van papier maché het hiernaast afgebeelde voorbeeld.
Kartonnen kisten
Kartonnen kisten zijn er in verschillende vormen. Ze lenen zich heel goed om bijvoorbeeld te verven of te beplakken. Er is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het op diverse manieren bekleden van de zogenoemde dooskist. Zie hieronder het resultaat van de samenwerking tussen Ockenburgh, Kisten met Liefde (Noot: dit bedrijf bestaat inmiddels niet meer) en Betrokken Uitvaarten.
Manden
Er zijn een aantal mandenvlechters in Nederland, die mooie grafmanden maken, van uit Nederland afkomstig materiaal. Deze manden worden ambachtelijk vervaardigd.
Wollen kisten/een zachte kist
Een kist helemaal vervaardigd van wol of zacht materiaal. In tegenstelling tot de wollen wade zie je hierin geen contouren van het lichaam.
Waden
Een kist hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt ook in een wade gehuld op een opbaarplank of gevlochten baar worden begraven of gecremeerd. Er zijn kleine bedrijven/kunstenaars die waden vervaardigen. Van katoen en linnen tot wol, van sober tot enorm kleurrijk. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een wade maken van een stuk stof of sprei en daarin worden gewikkeld. Ook is er een keuze uit verschillende opbaarplanken.
Heb je iets gezien wat je aanspreekt of wil je informatie over één van deze of andere mogelijkheden dan kun je me natuurlijk altijd bellen. Ik vertel je er graag over.